When is my wedding
Wedding Ticker from WhenIsMyWedding.com

Friday, March 25, 2011

Anemia...

Salam n hi...

Hari ni dapat berita x berapa best...sy dapat result ujian kesihatan pg td selepas semgu...masa pegi amik result agak berdebar2 juga la.risau kalau ada sakit lain sebabnya 2-3 menjak ni saya asyik letih..lepas beberapa lama tgu giliran sebab pesakit sgt la ramai, doktor pun panggil la sy...

dia bgtau kesihatan sy x de masalah..kolestrol ok, hati ok, buah pinggang ok dll..Alhamdulillah...tp..ada tapinya...saya kekurangan darah..sebab tu la sy selalu pening(mcm nk pitam) , bdn asyik letih dan kurang selera mkn..(antara tanda2nya la..)

balik je dari klinik, sy terus cr info dr internet...antaranya :

  • kurang darah dengan tekanan darah rendah adalah berbeza...
  • penyebab anemia antaranya kehilangan darah yg byk sewaktu kemalangan, kecederaan, tumpah darah atau darah haid yang byk. dan boleh juga sebab bdn kita yg kurang hasilkan sel darah atau kemusnahan sel darah tu sendiri.
  • org yg ada anemia ni perlukan nutrasi tambahan seperti zat besi, asid folik dan vitamin B12
sy ada tny doc, anemia ni mcm talesmia ke..doc kata org ada anemia x semestinya ada talesmia tp org yg ada talesmia akan ada anemia...dan anemia ni bukan penyakit tp akan ganggu tugasan harian seseorg tu sbb org yg ada anemia ni selalu letih, pucat dan mcm yg sy tulis tanda2 kt atas...

so pasni sy kena la byk mkn bayam...setakat ni tu je la yg sy tau..nti kalau ada info lg sy update...

3 comments:

Misi QMK 2011 said...

hai, jalan2~ :)

iyfah said...

hi there, tgh blogwalking n tjumpa entry u. ada la ilmu sikit psai anaemia (tgh blajar medic). usually if you xde penyakit, selalu nya kurang intake sumber iron mcm red meat segala. dan selalunya orang dpt iron-deficiency anemia. maybe u want to google that. insyaAllah, makan bagi betol, hope haemoglobin boleh naik balik. best of luck dear!

Cik Una said...

tq iyfah...skrg ni sy mkn ubat iron n mkn gak mknan yg boleh tambah darah.. :)

Post a Comment